Metro

Deel deze pagina:

Dubai beschikt over een zeer modern onbemand metro netwerk, de metro is een goedkope en snelle manier om veel van de bezienswaardigheden van Dubai te bezoeken. Alle metro stations zijn voorzien van airco wat wachten op de metro een aangename afwisseling maakt van de warme buitenlucht.
De metrostations hebben een opvallende futuristische bouwstijl en lijken zo uit de toekomst te komen stations zoals die bij de Dubai mall, Mall of the emirates en bij de Ibn batuta mall zijn verbonden met het winkelcentrum zodat je makkelijk en gekoeld heen en weer kunt zonder hinder van verkeer.

5ae4406f9be15

Een station van de Dubai metro

De metro rijd elke dag van de week en de maximale wachttijd bedraagt ongeveer 10 minuten, houd er wel rekening mee dat de metro niet 24 uur per dag rijd en het kan dus zijn als je vroeg of juist erg laat aankomt met het vliegtuig je niet direct met de metro kunt.
Dit zijn de dienstijden van de 2 verschillende lijnen:

Rode lijn
Zaterdag tot woensdag: 05:00 - 24:00
Donderdag: 05:00 - 01:00
Vrijdag: 10:00 - 01:00

Groene lijn
Zaterdag tot woensdag: 05:30 - 24:00
Donderdag: 05:30 - 01:00
Vrijdag: 10:00 - 01:00

Van A naar B

De Dubai metro werkt zoals bijna elke metro in de wereld, je hebt diverse lijnen die met een kleur te onderscheiden zijn en elke lijn heeft meerdere stops en gaat 2 kanten op, je kijkt op de kaart naar welke stop je wilt, welke stop het eindpunt is van die richting en aan de hand daarvan is aangegeven op welk platform je moet zijn.
Ook kan je online eenvoudig je route plannen dit kan op de website van wojhati dit is de officiele website van de Dubai metro. Een handige tip, download de iphone of android app van wojhati op deze manier heb je altijd een routeplanner bij je.

5ae440966cdb5

Dubai metro map

De metrolijnen

De metro van Dubai heeft 2 lijnen, een rode en een groene lijn. De rode lijn is ongeveer 52 kilometer lang en loopt van jebel ali tot rashidiya, de groene lijn is wat korter met 23 kilometer en loopt vooral door oud Dubai heen van de Dubai creek tot etisalat.
Hieronder vind je een lijst van alle stations op de diverse lijnen.

Tarieven

Het transportsysteem (dit geld voor de metro en de bus) van Dubai is verdeeld in 7 zones. De prijs die voor een reis wordt betaald, is afhankelijk van het aantal zones dat tijdens de reis wordt doorkruist. Ticketprijzen zijn goedkoop vergeleken met vergelijkbare systemen in andere grote steden.
Kinderen tot 5 jaar reizen gratis. Andere concessietarieven (studenten, senioren enz.) Zijn alleen beschikbaar voor bewoners.

De Nol kaart

Je betaald in de metro met Nol kaart, dit zijn contactloze smartcards vergelijkbaar met de ov chipkaart. Er zijn verschillende soorten kaarten beschikbaar en kaarten moeten vóór vertrek worden gekocht.

5ae440d96e748

Een rode nol kaart

  • Rode kaartjes - Ideaal voor toeristen en incidentele gebruikers die kunnen worden geladen met maximaal 10 reizen of 5 dagelijkse passen.
  • Silver NOL-kaarten - Geschikt voor inwoners en toeristen.
  • Gouden NOL-kaarten - Geschikt voor inwoners en toeristen die willen reizen in de Gold Class (eerste klasse).
  • Blauwe NOL-kaarten - gepersonaliseerde kaart met foto (alleen voor bewoners).

Gold Class rijtuigen zijn voor degenen die eerste klas willen reizen. Elke metrotrein van Dubai heeft één rijtuig van de Gold Class. Ze hebben grotere en comfortabelere stoelen met meer beenruimte. Goudklasse rijtuigen zijn doorgaans minder druk dan de rijtuigen van de standaardklasse.

Een nol kaart is eenvoudig te verkrijgen op elk metro station via automaten, je koopt hier een kaart en stort hier geld op vervolgens ga je door de poortjes met je nol kaart en hierdoor check je in. Bij het metro station waar je er weer uitgaat ga je wederom door de poortjes heen en check je uit op dit moment word er tegoed van je kaart afgeschreven.
De prijs voor een enkele reis is afhankelijk van het aantal zones dat je doorkruist maar ligt ongeveer tussen de 3AED en de 20AED

Dag passen

er zijn 1, 7, 30, 90 en 365 dagen passen beschikbaar. Niet alle typen zijn echter beschikbaar voor elk type kaart. Een pas voor 1 dag kan bijvoorbeeld alleen worden toegepast op rode kaarten. Pasjes voor 30, 90 en 365 dagen kunnen alleen worden toegepast op blauwe kaarten (alleen beschikbaar voor bewoners).
Met andere woorden, de enige pass-opties die beschikbaar zijn voor toeristen(in aanmerking komend voor zilveren kaarten, gouden kaarten en rode kaarten) zijn 1 dag en 7 dagen passen.
Koop voor een kaart van 1 dag het ticket en voeg een dagkaart toe voor 20 AED of 40 AED voor reizen in een Gold Class-rijtuig.

Een ritje in de metro is een bezienswaardigheid op zich!